Om Dohlala

Nina Snäll

Jag heter Nina Snäll och växte upp i Umeå. 2020 inflyttad i Göteborg och vill slå rot här med min familj efter några år som flyttfåglar. Jag är doula, bärabarncoach, yogalärare och mor till två barn tillsammans med min käraste medförälder Boris som jag lever med sedan snart 15 år. Jag älskar honom för den han är, oavsett vilken kropp han promenerar runt i eller vilket pronomen han valt att bära. Vi ser ut som en vanlig kärnfamilj med mamma, pappa, barn men inuti har vi alla regnbågens färger precis som kärleken själv. Boris har varit mitt främsta stöd när jag fött barn. Vet inte hur och var han lärt sig det. Kan bara vara tacksam. Hans främsta stöd i sin tur var vår doula och våra hembarnmorskor. Båda födslarna har varit planerade hemmafödslar. Ett barn föddes på sjukhus och ett barn föddes hemma. Båda gångerna föddes en ny mor, far och hel familj. Jag ser födandet som en initiering och känner stor vördnad och kärlek till alla som föder och jag är tacksam att min uppgift som doula är att finnas där och vara närvarande i det som sker. Ibland som stilla vittne, ibland mer aktiv. Alltid följsam till det som i ögonblicket behövs. Mina ledstjärnor är kärlek & närvaro. 

Jag har varit doula sedan 2015 parallellt med att jag själv blivit mamma till två barn och mitt vanliga jobb med yoga och acroyoga. Dessa 5 år har jag doulat vänner och familj framförallt under graviditet och efter födseln under postpartum tiden. Jag har ammat mina egna barn länge och har inte velat vara ifrån dem så mycket så jag har inte haft huvudfokus på att vara doula under födsel. Nu är mina barn lite större och tiden mogen att doula professionellt. Så nu finns jag tillgänglig på heltid och är gärna med och ger stöd under din resa!

 

Hur jag blev doula

Min egen väg till att bli förälder ledde mig samtidigt till att bli doula och födelseaktivist. När jag var gravid med mitt första barn och insåg att jag ville föda hemma fick jag från mödravården i Skåne veta att det var olagligt i Sverige. Som tur var förstod jag ganska snart att det inte var sant. Så jag började läsa, nätverka och finna min egen väg. Jag beslutade mig för att utbilda mig till doula som förlossningsförberedande kurs för egen del. Det var så oerhört stort, intressant och sedan dess har jag bara fortsatt lära mig om detta område och som naturlig följd doulat andra.

Via min första doula lärare kom jag i kontakt med andra föräldrar som planerade eller redan hade fött hemma. Där fick jag så klart bekräftat att det inte är olagligt att föda hemma. Och via samma nätverk fann jag min hembarnmorska som jag än idag har en relation till. Vid min andra förlossning anlitade jag självklart henne igen men just den dagen jag födde var det hennes backup barnmorska som var på jour. Det blev också jättefint eftersom även hon redan var inbjuden, igenkänd och kändes helt rätt för mig. Hon ingick helt enkelt redan i mitt sammanhang. Och trots att vi endast träffats ett par gånger innan födseln kunde hon mitt förlossningsbrev innan och utan och ibland till och med bättre än mig själv. Jag önskar alla samma typ av respektfull vård. Vare sig du vill föda på sjukhus, hemma, fysiologiskt eller kirurgiskt. Den okränkbara rätten kan jag lätt ställa mig som födelseaktivist på barrikaden för! 

Att jag själv blev doula var inte enligt planen utan tack vare min syster. Hon bad mig vara hennes doula under födseln av hennes tredje barn och det var något av det mest fantastiska att vara med när en mor, en far, två storasyskon, en kusin ett barn föddes. Så naturligtvis föddes där och då även en doula!

 

Hur jag blev bärabarncoach

Som nybliven förälder kändes det självklart för mig att vara hud mot hud och att bära mitt barn nära mest hela tiden. Redan under graviditeten var det något jag förberedde mig för och hade som vision. Men jag hade aldrig kunnat föreställa mig hur enormt betydelsefullt, läkande och stärkande det var för både mig och bäbis att knyta an så nära med hjälp av bärandet. Och vilket enormt stöd det var i amningen och helt enkelt oumbärligt i vardagen, i dansen, i nattningen. Sjalar blev ett tag allt allt allt. Så jag ville lära mig mer och tog kurser i ergonomiskt bärande och utbildade mig till bärabarncoach. Och det var tur för jag behövde verkligen den kunskapen då min förstfödda ville bli buren mest hela tiden de första två åren av sitt liv. Och fortfarande som snart femåring gärna hänger fast på min eller pappans kropp.

Sjaldoulan

Jag kallas även Sjaldoulan. Eller Själdoulan om ni vill. Båda går fint! Så klart för att jag är doula och bärabarncoach med förkärlek för sjalar och att jag alltid har ett holistiskt perspektiv där kropp, sinne, själ hänger ihop. Men också på grund av min mormor och det var ju inuti hennes livmoder som ägget jag kommer ifrån tog sin ursprungliga form…

Mor & mormor & mormorsmor…

Min mormor vars efternamn jag bär var mästervävare. Sjalarna får mig att tänka på henne. Ringen jag bär är hennes ring som hon fick vid examen på handarbetets vänner 1935. Hennes födslohistorier berättades inte mycket. De var inte roliga. Och säkert blandade med skam. Min mor i sin tur gjorde det till sin mission att inte föra vidare den negativa historieskrivningen till sina tre döttrar. Istället för skam och rädsla uttryckte hon stolthet och glädje när hon berättade om hur vi kom till världen. Hon letade andra vägar till en annan historia en hennes mors. Mamma ägde verkligen sina födslar, förberedde sig fysiskt och mentalt. Hon profylax-andades genom sina tre födslar, ammade länge och hon brukar berätta att hon ibland bar oss barn i sele och komse. Så ibland tänker jag att min väg tagit vid efter min mors och att vi gemensamt hedrar mormor genom att ändra kursen från en så traumatisk bild och egen upplevelse till en positiv och kraftfull. Och kanske även mormorsmor ler när hon ser hur vi ändrar historien. Vi är sammanlänkade själar. Och sjalarna är som en symbolik för detta.

Yogini

Yoga har varit stor del av mitt liv och det holistiska känns självklart. Både mer traditionell yoga och meditation och acroyoga som är en lekfull blandning av yoga, akrobatik och thaimassage. Jag minns fortfarande tydligt hur jag som 19 åring började yoga med min första lärare i Satyananda yoga Sverige. Hela första terminen var det som en revolution i mina lungor som helt plötsligt andades på ett helt nytt sätt. Andningsmedvetenheten var den huvudsakliga smärthanteringen under mina födslar ihop med rörelse, beröring, ljudande, sång, musik och mantra. Så jag tackar yoga för mycket! Ibland blir jag dock superless på yoga och gurus på piedestal är bara tröttsamt. Guru betyder egentligen allt det där som för oss från ignorans till upplysning. Och det är oftast inte en person. Det handlar om lärande, och det sker överallt och jämt. Det sker framförallt autonomt inom oss i relation till vår omvärld. När yoga handlar om något stereotypt eller världsfrånvänd navelskådning då känner inte jag mig hemma. I övrigt älskar jag allt som har med navlar och navelsträngar att göra. Ärret som visar att vi tidigare hört ihop med vår moder. Yoga för mig är dedikation, kärlek och att se att allt hänger ihop. Eller bara så skön besjälad träning för kropp & sinne. När jag får definiera det på mitt eget vis så blir jag aldrig less. Det är där yttre definitioner regerar som jag inte trivs. Och vem gör egentligen det? Och det är där det autonoma ges plats som jag ser människor blomma. Vare sig det gäller yoga, föräldraskap eller att föda barn.

Erfarenhet

Mor till två barn som jag ammat i snart 4,5 år sammanlagt. Båda barnen har burits mycket i sjal och sele. Snart 5 år som doula. Framförallt under graviditet och postpartum. Då jag själv haft små barn har jag inte varit på jour mer än ett fåtal gånger. Nu är barnen större och jag är redo att doula fler födslar. Jag har också erfarenhet av att leda kvinnocirklar, föräldracirklar, mother’s blessing ceremonier, samtal och förlossningsberättelser. Jag har lång erfarenhet av att undervisa yoga, acroyoga, familje acroyoga och även en del gravidyoga och yoga med förälder och bebis.

Utbildning som Doula

  • 2015 Doulautbildning med Xana Da Silva – Familjestunden
  • 2015 Amningshjälpens kurs för blivande föräldrar
  • 2015 Doulautbildning med FUR – Föda utan Rädsla
  • 2016 Gravidyoga med Lin Holmquist
  • 2018 Spinning babies
  • 2020 Doula med kropp & själ med Anna Bjelkefelt och Susannah Rickman
  • 2020 Postpartum Doula utbildning med Lori Boggan – Om Baby & Wellness

Utbildning som Bärabarncoach

  • 2018 Slingababy – carrying the gift of love – carrying consultant training – Lorette Michallon
  • 2019 Nära Bebis utbildning till bärabarncoach med Ulrika Casselbrant